070-140 47 76 info@vidacore.se

Välmående och prestation

Hur tänker du kring att sätta välmående och prestation i samma ram – en självklarhet eller verkar det underligt?

För några år sedan fick jag en reflektion till mig som varit en följeslagare sedan dess – personen ställde frågan: har du tänkt på att du separerar prestation och välmående. Hur skulle det vara om du satte ihop dessa, så att välmående och prestation hänger ihop. Minns att jag sa att det kan jag tänka lite på och samtidigt tyckte jag att det var en alldeles underlig synpunkt, sätta ihop välmående och prestation! Prestation var för mig något som disciplinerat skulle utföras och välmående prioriterades sist på listan om tid fanns över (vilket det sällan fanns).

Men ändå, i det där rummet, vid det där tillfället hände ändå något. Som en kardborre satte det sig fast en tanke i hjärnan och nyfiken som jag är började jag utforska detta mer. Nu påstod ändå en person som jag har tillit och respekt för att det är görbart för henne och då kanske det är görbart även för mig. För tänk om det faktiskt gick att prestera utan att det blir på bekostnad av välmående – vilken grej! Och ur den där tanken föddes idén att testa mig fram och kombinera välmående och prestation.

Hur började jag att träna för att bana upp nya spår i hjärnan? Utifrån en helhetssyn på de mänskliga behoven startade min utforskarresa. Det jag hittills lärt mig kring detta är att återhämtning och reflektion är den stillhet som behövs för att kunna vara kreativ och utvecklas framåt. Så att min tidigare idé om att prestera och köra på motverkar alltså en sann utveckling eftersom då blir det ingen kreativ utväxling.

Stillhet och reflektion får jag när jag gör motsatsen till det jag gjort mycket innan. Det kan vara via mindfulness och yoga, men också andra rörelser som ett intensivt löppass. För när jag varit mycket i huvudet behöver jag in i kroppen istället.

Skulle du vilja träna upp nya spår och vad skulle det kunna vara?